Snapping hip/Löparknä

Symtom

Det är vanligt att det gör ont på utsidan av knät när du har löparknä. Smärtan kan vara skärande. Den kommer under träningspasset och ökar efter hand. Besvären kan försvinna om du vilar några dagar innan nästa träningspass.

Hur kan jag förebygga?

Löpning i nerförsbackar och på sluttande underlag ökar risken för löparknä. Cykelträning och längdskidåkning kan också ge sådana besvär. När du åker längdskidor är det fristilsåkningen som kan ge besvär.

Vad kan jag göra själv?

Du blir vanligtvis bra från löparknä om du vilar några dagar och sedan tränar med mindre belastning kortare tid eller lägre intensitet än tidigare. Du kan behöva byta till en träningsform som inte belastar senan så mycket. Oftast behövs det inga läkemedel men om du har mycket ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel.

Besvären kan gå över fortare om du stretchar och får behandling hos en fysioterapeut naprapat eller kiropraktor.

.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har besvär som inte går över. Du kan också vända dig till en fysioterapeut kiropraktor eller naprapat.

Behandling

Det kan ibland lindra att få en kortisonspruta där det gör ont om du har svåra besvär. Ibland kan senan behöva förlängas genom en operation.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Telge Ortopedi