Välkommen till Telge Ortopedi

Det är viktigt för oss att du har tagit del av så mycket information som möjligt angående din operation. Det är för att ditt resultat och rehabilitering ska bli så bra som möjligt. Har du ytterligare frågor så kontakta oss gärna.

Inför operation i narkos; fasta och förberedelser samt om du ska opereas i lokalbedövning

• Alla patienter som opereras ska vara fastande och får inte äta någonting alls från sex timmar innan kallelsetiden. Detta gäller även mjölkprodukter. Du får dricka klara drycker (vatten och saft) samt kaffe/te utan mjölk fram till två timmar innan kallelsetiden.
Om du ska opereras i lokalbedövning alltså ej sova så ska du vara fastande 2 timmar innan operation.

• För att undvika infektioner duscha kvällen innan och på operationsdagens morgon. Använd Descutan eller Hibiscrub (köps på apotek) till kroppen. Byt till rena sängkläder och kläder. Det är ej tillåtet att använda smink eller hudlotion efter dusch. Lämna värdesaker smycken hemma.

• Du får inte ha smink nagellack akryl- eller gelnaglar eller smycken.

• Har du sår finnar eksem skrubb eller rivsår vid eller omkring operationsområdet feber eller känner dig dålig kontakta oss  för rådgivning.

• Om du inte fått andra instruktioner ta dina mediciner med lite vatten. Ta ej dina blodtrycksmediciner. Ta med dina mediciner.

Rök/snusstopp 6 veckor före och 6 veckor efter operationen bidrar till bättre läkning och minskad risk för infektioner. Läs mer här

Kostnader
Patientavgiften följer Region Stockholms Taxa. Dagoperation för patienter över 18 år 250 kr. Patienter under 18 år samt patienter över 85 år 0 kr. Frikort gäller.

ID-handlingar
Ta med ID-kort eller annan giltig ID handling. För personer med reservnummer behövs giltigt LMA-nummer.

Efter operation
Du stannar kvar någon eller några timmar vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Vi kontrollerar förband och smärtlindring innan du går hem. Du träffar din läkare innan hemgång för utskrivningssamtal du får ej köra bil efter operation

Smärtlindring
Eventuella recept på smärtlindring skickas som e-recept och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Kom ihåg att ta med ID-handling.

Hemresa
Det är ej lämpligt att köra bil efter operation. Låt gärna någon du känner hämta dig eller taxi.

Sjukintyg
Sjukskrivning är beroende på vilken operation och vilket arbete du har intyget skickas elektroniskt till försäkringskassan 

Förband
Operationsförbandet ska sitta kvar tills stygnen tas bort. Om du blöder igenom när du är nyopererad förstärk förbandet med kompresser och en elastisk linda. Ifall förbandet blir blött smutsigt eller väldigt blodigt så kontakta oss eller din vårdcentral för omläggning.

Återbesök/kontroll efter operation

Är alltid beroende på vilken operation som är gjord. Information finns i din behandlingsplan som du får av din läkare vid hemgång.

Rehabilitering

Följ din läkares råd om rehabilitering. Första dagen rekommenderar vi att man tar det lugnt och vilar. Dagen efter är det viktigt att komma igång för att undvika blodproppar. Alla som opereras hos oss får ett rörelseschema med sig hem och muntliga ordinationer på rörelse och rörelsebegränsningar.

Komplikationer/fler frågor

De vanligaste komplikationer är smärta samt att man blöder igenom förbandet. Det kan till viss del hjälpa att ha den nyopererade delen i högläge för att minska svullnaden och därmed smärtan. Du ska alltid följa din läkares ordination för smärtlindring. Vid blödning se under förband här ovan.

Det går alltid ringa oss ifall du har fler frågor eller är orolig för någonting du kan också maila oss (men maila ej ditt personnummer så ringer vi upp). Är det så att vi har stängt eller ej svarat på mail så hänvisar vi till  Vårdguiden 1177 telefon 1177 (sjukvårdsupplysningen).

Goda råd

• Vid dusch plasta in ditt förband med gladpack för att hålla det torrt eller tejpa en plastpåse runt förbandet

• En antihalkmatta i duschen är alltid bra att ha

• Ifall du lever själv så förbered lite hemma med handling och matlagning

• Om du har opererat fot knä eller hand arm tänk att ha den delen i högläge så ofta du kan för att minska svullnaden som till viss del ger smärta