Impingement

Impingement
Impingementsyndrom är ett besvär som kan ge symtom i axeln. Det gör ont att lyfta armen och det kan vara svårt att använda armen som vanligt.
Axeln är en speciell led som kan böjas i alla riktningar. Ingen annan led i kroppen kan röras lika mycket. För att överarmen ska sitta fast ordentligt finns det senor och ledband som håller axeln på plats. Det finns ett ganska trångt ställe uppe på axeln där senorna passerar.
Vid impingement blir det för trångt och senorna får svårt att röra sig. Senorna kommer i kläm vid vissa rörelser. Det gör att kraften blir sämre. Smärta över utsidan av axelleden och överarmen. Ofta ont nattetid. Du får svårt att lyfta armen högt framför allt när du sträcker ut armen. Det kan också göra ont när du rör armen.

Överbelastning och åldersförändringar
Orsaken till impingement brukar vara överbelastning eller åldersförändringar. Ibland är det en kombination av båda. Tävlingssimmare och hantverkare som jobbar mycket med armarna över huvudet får ibland impingement.

Träning brukar hjälpa
Det du kan göra åt impingement är att försöka träna upp musklerna i axeln. Genom att stärka musklerna går det att avlasta senan eller senorna som gör ont. Ibland leder impingement till att du håller armen för stilla och alla muskler blir svagare. Det gäller att motverka detta genom att träna på ett sätt som inte gör ont. Sjukgymnastik och fysioterapi brukar oftast hjälpa. Sjukgymnaster och fysioterapeuter kan visa hur du gör. De finns ofta på en vårdcentral och oftast behövs ingen remiss.

  • Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa.
  • Kortisoninjektion-hjälper att ställa diagnos och dämpa smärtan.
  • Du kan kontakta en vårdcentral om träningen inte hjälper.
  • Du kan behöva opereras om du har mycket svår impingement. Då tar läkaren bort en bit av ett ben i axeln så att senorna får mer plats.

Telge Ortopedi