Hallux valgus

Hallux Valgus – snedställd stortå

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten.

Besvär med hallux valgus börjar ofta i medelåldern även om du kan få besvär redan som tonåring.

Symtom

Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut.

Stortån vinklas och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare. Det kan innebära att du får ont när foten kläms i för trånga skor.

Det kan också medföra tryck och skav på tån bredvid stortån. Ibland kan du få sår på andratån.

Tåleden trycks ut

Stortåleden kan ibland bukta ut från foten om du har hallux valgus. Det kan då se ut som att en knöl har bildats där leden ligger emot i skon.

Det beror på att det under huden finns en slemsäck som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Huden blir då ofta röd och irriterad.

Den buktande leden kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten.

Egen vård

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär av sneda stortår genom att använda en stadig sko med gott om plats för foten.

Det kan också vara bra att tänka igenom hur din dag kommer att se ut och välja skor därefter. En sko som passar för festen kan vara mindre lämplig för promenaden hem. Du kanske behöver ta med dig ett extra par skor.

Ibland kan det vara bra att använda ett inlägg som lyfter framfoten mellan stortån och lilltån framför allt om du också har besvär med hammartå. Ett sådant inlägg har ofta en liten upphöjning en så kallad främre pelott. Den lyfter framfoten och avlastar tårna.

För att skydda ömma tår finns det mjuka ringar av skumgummi som du kan lägga över förhårdnaderna som gör ont.

En tåspridare av gummi som håller isär tårna för att minska tryck och smärta kan också hjälpa bra. Det finns även bandage och andra hjälpmedel som du kan prova ut.

Behandling

Det finns olika operationsmetoder för hallux valgus där syftet är att räta upp tån och att minska bredden på framfoten.

Vid den vanligaste operationen förskjuter man nedre delen av mellanfotsbenet mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas och att stortån kan rätas ut. En skruv sätts ofta för att hålla förskjutningen på plats under läkningstiden.

Operationen görs oftast med lokalbedövning men ibland blir du sövd.

Efter operationen får du ett mjukt förband kring foten. Det behövs för att stortån ska ligga still. Ibland får du också en gipsskena som håller stortån på plats.

Operation av hallux valgus görs nästan alltid som dagkirurgi där du kan åka hem samma dag.                                                          

Efter två till sju veckor tas förbandet av och stygnen plockas bort. Hur lång tid det dröjer innan förband och stygn plockas bort beror på vilken operationsmetod som har använts.

Hallux valgus och andra felställningar på tårna drabbar ofta båda fötterna men oftast opereras en fot i taget.

Telge Ortopedi