Haglunds sjukdom

Haglunds sjukdom

Haglunds sjukdom kallas även för Haglunds häl eller Haglunds syndrom. Haglunds sjukdom innebär att den bakre delen av benet i hälen luckras upp och svullnar upp.

Symtom

Orsaken brukar vara långvariga och kraftiga belastningar av hälsenan till exempel genom att du springer eller hoppar. Skor pjäxor eller skridskor som klämmer kan också bidra till svullnaden.

Den bakre delen av hälen blir mer utstående och gör ont. Det är vanligt att också få en slemsäcksinflammation på samma plats vilket gör att hälen blir ännu mer svullen.

Behandling

Behandlingen är att vila från de aktiviteter som har orsakat problemet tills du inte har ont längre. Under tiden kan du träna på annat sätt. En fysioterapeut kan ge dig lämpliga övningar.

Det är också viktigt att försöka bli av med trycket från skor på det svullna området. Det kan hjälpa att ha ett litet inlägg under hälen eller be en skomakare göra en vidgning av skokanten så att den inte trycker. Du kan också minska trycket och avlasta foten genom att lägga något mjukt material runt om svullnaden.

En operation kan bli aktuell om du har långvariga och svåra besvär. Ortopeden skrapar i så fall bort den del av hälbenet som sticker ut.

De flesta med Haglunds sjukdom blir bra med tiden. Ungdomar med Haglunds sjukdom brukar kunna fortsätta att idrotta när smärtan har minskat. 

Telge Ortopedi