Fotledsartros
Artros är en sjukdom i kroppens leder. Du kan få ont och bli stel. Besvären sitter ofta i knäleder höftleder fingrarnas leder ryggen och stortåns grundled. Det finns behandling som kan hjälpa.
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Ungefär en av fyra personer över 45 års ålder har artros. Sjukdomen är vanligast hos äldre.
I en led möts två eller flera ben. Ytorna på benen som möts kallas ledytor. På ledytorna sitter brosk. Brosket i lederna är hårt och glatt och gör att benets yta inte slits eller skadas. Brosket gör också att benets ytor lätt kan glida mot varandra vilket underlättar rörelsen i leden.
I en frisk led finns det en balans mellan uppbyggnad och nedbrytning av ledbrosket. Men när du får artros bryts det ner mer ledbrosk än det byggs upp. Det gör att brosket blir tunnare och att det till och med kan saknas brosk på vissa ledytor vilket kan leda till irritation i leden. Även mjukdelar såsom ledband och muskler påverkas av artros. Leden kan så småningom bli stel göra ont eller svullna.
Artros kan också göra att leden blir inflammerad och svullnar. Det varierar mycket hur stora besvären blir.
Symtom
Symtom på artros kan till exempel vara följande:
Du kan känna dig stel på morgonen eller en stund efter att du har suttit stilla när du börjar röra på dig igen. Stelheten brukar släppa inom cirka en halvtimme.
Du kan få ont när du belastar leden. Du kan även få ont när du vilar.
Leden kan bli svullen.
Du kan få svårt att röra på kroppsdelen.
Du kan få knäppande ljud från leden
Behandling
Behandlingen av artros kan bestå av träning ökad kunskap om sjukdomen och egenvård. Ibland ingår även viktminskning.
Viktigast att träna regelbundet
Rörelse är nyttigt för lederna och för att du ska må bra. Regelbunden träning brukar minska besvären med artros och gör att du får mindre ont. Det räcker som behandling för de allra flesta med artros.
Det är viktigt att du får ett träningsprogram som är anpassat efter dina besvär. Du kan ha kontakt med en fysioterapeut eller vid handbesvär med en arbetsterapeut. De kan hjälpa dig att anpassa och planera din träning för att uppnå bästa resultat. Vid artros är det bra att stärka musklerna runt leden och att träna rörligheten i leden till exempel genom promenader cykling och styrketräning.
Det gör mer nytta att träna regelbundet än att ta smärtstillande läkemedel som dessutom kan ha biverkningar. Du behåller din styrka och rörlighet och får fungerande leder. Du minskar därmed risken att få ont igen. .
Det kan vara bra att ha återkommande kontakt med en fysioterapeut eftersom ditt träningsprogram kan behöva uppdateras. Dina besvär kan också förändras över tid. Du får bäst resultat om du låter träningen bli en del av livet. Hitta en träningsform som passar dig och som du tycker är rolig att göra. En fysioterapeut kan hjälpa dig att variera träningen.