Akillessen / Inflammation / Insertalgi

Hälseneinflammation

Det är vanligt att få ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar eller när du har tränat lite hårdare än tidigare.

Besvären brukar kallas hälseneinflammation fast det egentligen inte handlar om en inflammation utan om besvär som orsakas av upprepade små skador på hälsenan.

De besvär som du kan ha i början håller sällan i sig längre än en vecka om du inte belastar. Ibland kan de finnas kvar under en längre tid. De allra flesta blir bättre med behandling. Risken att senan ska gå av ökar inte för att du har ont i den.

Du kan också få ont i hälsenan när du blir äldre och har gått mer än vanligt eller om du har stumma och hårda skor. Risken för besvär ökar om du är överviktig.

Läs även om hälsporre.

Symtom

Det är vanligt att det gör ont när du har hälsenebesvär. Du kan också känna dig stel i hälsenan fotleden och vaden. Du kan få en svullen knöl på hälsenan några centimeter ovanför hälen.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en fysioterapeut om du tror att du har hälsenebesvär och inte blir bättre på en vecka. Fysioterapeuter kallas ibland också sjukgymnaster.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv

Du ska undvika att överbelasta senan och bör till exempel låta bli att löpträna tills besvären har gått över. Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa mot smärtan.

Använd stadiga och dämpande skor och till en början placera ett inlägg i skorna under hälen för att avlasta senan.

En fysioterapeut kan bland annat lära dig övningar för att öka din rörlighet och styrka.

Behandling

Du kan behöva opereras om du har svåra besvär och inte har blivit hjälpt av fysioterapi. Efter en sådan operation brukar det krävas intensiv träning med hjälp av en fysioterapeut under minst ett halvår innan du blir bra.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Telge Ortopedi